Unihockey

Wat is unihockey ?

Neem lichtgewicht kunststof materiaal, een sporthal met boarding, eenvoudige regels en een bank vol wisselspelers en je hebt unihockey.
De snelste teamsport ter wereld.

Hoewel veel unihockey regels van ijshockey komen, speel je unihockey in een sportzaal, met sportschoenen, kunststof sticks en een zachte plastic 'gaten' bal. De regels van unihockey zijn vrij eenvoudig. Daardoor kan iedereen al meteen een aardig partijtje meespelen.

Unihockey komt oorspronkelijk uit Zweden, maar is nu hard bezig heel Europa te veroveren. Unihockey is ook één van de snelst groeiende sporten van Europa. In Zweden, Finland, Tsjechië en Zwitserland staat unihockey inmiddels in de top 10 van populairste sporten.

Floorball en unihockey zijn dezelfde sport. Unihockey is de naam die in het verleden veel werd gebruikt. Nu wordt de naam unihockey vooral nog gebruikt in Duitsland en Zwitserland. Internationaal spreken we uitsluitend van Floorball.


4 spelers

Een unihockey team bestaat uit 4 veldspelers. Unihockey speel je met gemengde teams en zonder een vaste keeper. "Vliegende keeper".

Een team heeft meestal een flinke voorraad reservespelers, die continue mogen doorwisselen.


Veld

Het veld is ongeveer de helft kleiner dan de groot veld - Floorball (15*27) en de regels zijn enigzins aangepast. Kleinveld kan je ook prima in een gymzaal spelen en is dus een ideale variant voor nieuwe verenigingen, jeugd of gewoon een leuk potje tussendoor.
Er wordt gespeeld met kleine doelen (60 cm hoog en 90 cm breed), die ín het veld staan, zodat er ruimte is om de bal achter het doel langs te spelen. Vóór het doel is een klein doelgebied, (1,9 m x 0,9 m ) waar niemand in mag komen.

De velden worden omgeven door een boarding. Deze bestaat in het algemeen uit polyesterdelen van 2 meter lengte en 50 cm hoogte. Uiteraard kunnen ook banken, muren of andere materialen als veldafbakening worden gebruikt. Deze boarding speelt een belangrijke rol. Het spel wordt hierdoor sneller, want de bal gaat minder vaak uit en hij kan een functie vervullen bij passeeracties.

Duur van de wedstrijden
De duur van een wedstrijd is 3 x 10 minuten, met een pauze van 2 minuten tussen deze periodes om van speelhelft te wisselen.

Dit zijn de officiële regels, maar unihockey leent zich uitermate goed om tussenvormen te spelen bijvoorbeeld 3 tegen 3 of zelfs 2 tegen 2. De veldgrootte kan ook aangepast worden aan de doelgroep. (hoe jonger de kinderen, hoe kleiner het veld kan zijn) Ook de speeltijd kan aangepast worden. Het beste kan unihockey in de zaal (indoor) gespeeld worden. Hierdoor blijft de balsnelheid hoog, wat één van de belangrijkste factoren van de sport is.